Tämä on lainaus Lahden ensi- ja Turvakodin sivulta:

  1. Väkivalta loppuu, kun muutetaan yhteen, mennään naimisiin, saadaan lapsi.

    (Lähes aina väkivalta jatkuu elämänmuutoksista huolimatta. Kun suhde vakiintuu, väkivalta lisääntyy ja muuttuu säännöllisemmäksi ja vakavammaksi.)

  2. Väkivalta on riitelyä ja valtataistelua parisuhteessa.

    (Väkivalta ei kuulu normaaliin riitelyyn, se ei ole kahden ihmisen välistä neuvottelua.)

  3. Nainen aiheuttaa omalla käyttäytymisellään väkivallan puhkeamisen.

    (Tavallisin ja yleisin uskomus. Tosiasiassa naiset yrittävät muuttaa ja mukauttaa käyttäytymistään väkivallan tekijän mieleiseksi estääkseen väkivallan puhkeamista. Väkivalta ei ole riippuvaista uhrin käyttäytymisestä tai sen muuttumisesta.)

  4. Naiset jäävät vapaaehtoisesti väkivaltaisiin suhteisiin

    (Naiset häpeävät miehensä käytöstä ja omaa alistumistaan, tämä johtaa usein naisen eristymiseen ihmissuhteista ja sosiaalisesta elämässä. Tästä loukusta on vaikea irrottautua. Suurin syy jäämiseen on pelko - väkivallan tekijää kohtaan, pelko kostosta tai pelko omasta selviytymisestä yksin tai lasten kanssa.)

  5. Väkivallan kohteena olevat naiset ovat henkisesti häiriintyneitä

    (Väkivalta aiheuttaa aina uhrille henkisen kriisin ja trauman sekä vaikuttaa syvästi naisen itsetuntoon, minäkuvaan ja ihmisarvon tunteeseen.)

  6. Väkivalta johtuu huumeiden ja/tai alkoholin käytöstä.

    (Alkoholin osuuttaa väkivaltaan yliarvioidaan. Myös täysin raittiit syyllistyvät väkivaltaan. Väkivalta ei välttämättä lopu raitistumiseen.)

  7. Mies käyttäytyy väkivaltaisesti, koska hänellä on vaikeita lapsuuden kokemuksia.

    (Jos mies on saanut väkivaltaisen käyttäytymismallin kotoaan, aikuisena hän kuitenkin voi tiedostaa tämän ja muuttaa käsityksiään ja käyttäytymistään. Aikuisena mies on täysin vastuullinen käyttäytymisestään, valinnoistaan ja elämänsä suunnasta. Väkivalta ei ole mielenterveysongelma tai -häiriö.)

  8. Nyrkki puhuu, kun mies ei osaa muuten puhua.

    (Ei ole todettu, että väkivaltaa käyttävät miehet olisivat ilmaisukyvyttömämpiä kuin muut miehet. Väkivalta ei ole kommunikaatio-ongelma.)

 

MIKSI RAKASTAVA KÄSI LYÖ?

Väkivalta on tehokas keino saavuttaa ja ylläpitää valtaa ja kontrollia. Väkivaltaa käyttävä mies pyrkii hallitsemaan naista pelon avulla.

Väkivaltainen mies uskoo, että nainen on hänen hyvän olonsa lähde ja on siten vastuussa siitä. Siksi kumppanin käyttäytymistä, ajatuksia ja tunteita on kontrolloitava kaikin tavoin, etteivät miehen omat ongelmat nousisi tietoisuuteen.

Useat naiset ovat havainneet, että heidän miehensä ovat "kaksoispersoonallisuuksia". He voivat olla hyvin viehättäviä, lämpimiä, älykkäitä ja hurmaavia ulkopuolisen silmin. Todellisuus rajoittuu parisuhteeseen, kodin seinien sisäpuolelle. Mies on kotona kuin toinen ihminen. Tämä saa uhrin epävarmaksi omista tunteistaan ja ajatuksistaan, eikä hän tiedä mikä on totta ja mikä on valhetta.