Ensinnä vastaan M.A:lle noista Murkun raivareista.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Olen yrittänyt muistella Murkkua pienenä ja Murkun käyttäytymistä silloin. En muista, että Murkulla olisi pienempänä ollut hallitsemattomia raivareita. Käytös muuten ei vaan ollut normaalia. Murkun ollessa noin 4-5 v. ajattelin hänen olevan jotenkin erilainen. Tottelematon, "kuuro", huonosti kasvatettu, ylivilkas, rauhaton, keskittymiskyvytön. Silloin puhuttiin ja kirjoitettiin MBD-lapsista. Yritin Murkkua saada siihen MBD-lapsen muottiin, mutta kaikki "oireet" eivät millään täsmänneet. Kun muusta en tiennyt, niin ajattelin, että antaa olla. Lapsi vain on huonosti kasvatettu. Sitä paitsi hoitopaikassa oli "erityislapsia", Murkkuhan tietysti oppi huonoja tapoja heiltä.. Erityisesti muistan kun hoitopaikan lapsilla oli raivostuttava tapa syljeskellä. Murkku mukana. Siitä oli vaikea päästä eroon, Murkku syljeskeli joka paikassa. Sisällä ja ulkona.. 

Sanoisin Sinulle M.A, että jos vähänkin tuntuu, että lapsesi ei käyttäydy mielestäsi kuin muut, niin ota uudestaan yhteyttä neuvolaan ja pyydä että lapsi pääsee sinne neuvolapsykologille. Tai jos nla-täti suhtautuu asiaan nihkeästi, niin varaa aika perheneuvolaan. Kyllähän omat vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja jos he ovat huolissaan lapsestaan (mistä syystä tahansa), niin silloin on apua saatava. Tähän palaan myöhemmin, olen kiukkuinen Murkun tepapeutille. Tai oikeastaan hoitavalle lääkärille, jota emme ole edes nähneet.. 

Jos epäilet, että lapsellasi voisi olla joku käytöshäiriö, niin Perheklubista löytyy vertaistukea ja paljon kaikkea muutakin. Murkun AD/HD paljastui tämän listan avulla (lainaus ADHD Liiton sivulta):

 

"Henkilöllä voi olla:

  • sekä tarkkaavaisuushäiriö että ylivilkkautta ja impulsiivisuutta ( AD/HD-C )

  • pääasiallisesti tarkkaavaisuushäiriö ( AD/HD-I )

  • pääasiallisesti ylivilkkautta ja impulsiivisuutta ( AD/HD-HI )

Tarkkaavaisuushäiriö:

A. Joko (1) tai (2)

(1) Vähintään kuusi seuraavista tarkkaamattomuuden oireista on jatkunut vähintään 6 kuukauden ajan kehitystasoon nähden epäsopivina:

  1. jättää usein huomiotta yksityiskohtia tai tekee huolimattomuusvirheitä koulussa, työssä tai muussa toiminnassa.

  2. usein toistuvia vaikeuksia keskittyä tehtäviin tai leikkeihin

  3. usein ei näytä kuuntelevan suoraan puhuteltaessa.

  4. jättää usein seuraamatta ohjeita eikä saa koulu- tai työtehtäviään suoritetuksi (ei johdu vastustuksesta tai siitä ettei ymmärrä ohjeita)

  5. usein toistuvia vaikeuksia tehtävien ja toimien järjestämisessä.

  6. välttelee usein, inhoaa tai on haluton suorittamaan tehtäviä, jotka vaativat pitkäkestoista henkistä ponnistelua (kuten koulu- ja kotitehtävät)

  7. kadottaa usein tehtävissä tai toimissa tarvittavia esineitä (esim. leluja, kyniä, kirjoja, työkaluja)

  8. häiriintyy helposti ulkopuolisista ärsykkeistä

  9. unohtaa usein asioita päivittäisissä toiminnoissa.

(2) Vähintään kuusi seuraavista yliaktiivisuuden/impulsiivisuuden oireista on jatkunut vähintään 6 kuukauden ajan kehitystasoon nähden epäsopivina:

Yliaktiivisuus:  

  1. liikuttelee usein hermostuneesti käsiään ja jalkojaan tai kiemurtelee istuessaan.

  2. poistuu usein paikaltaan luokassa tai muissa tilanteissa, joissa edellytetään paikallaan oloa.

  3. juoksentelee tai kiipeilee usein ylettömästi sopimattomissa tilanteissa (nuorilla tai aikuisilla voi rajoittua levottomuuden tunteisiin). 

  4. usein toistuvia vaikeuksia leikkiä tai harrastaa mitään rauhallisesti. 

  5. on usein "jatkuvasti menossa" tai "käy kuin kone". 

  6. puhuu usein ylettömästi. 

Impulsiivisuus:

  1. vastailee usein kysymyksiin ennen kuin ne on esitetty.

  2. usein toistuvia vaikeuksia odottaa vuoroaan.

  3. keskeyttää usein toiset tai on tunkeileva toisia kohtaan (tuppautuu toisten seuraan)

B. Jotkin haittaa aiheuttaneet yliaktiivisuuden/impulsiivisuuden oireet tai tarkkaamattomuuden oireet ovat esiintyneet ennen seitsemän vuoden ikää.

C. Jotakin oireista johtuvaa haittaa ilmenee kahdella tai useammalla elämän alueella (esim. koulussa tai kotona)

D. Selviä todisteita kliinisesti merkittävistä häiriöistä sosiaalisessa, koulutuksellisessa tai ammatillisessa toiminnassa.

E. Oireet eivät ilmene ainoastaan laaja-alaisena kehityshäiriönä, skitsofreniana tai muun psykoottisen häiriön aikana eivätkä ole ennemmin tulkittavissa muuhun mielenterveyden häiriöön (mieliala-, ahdistuneisuus-, dissosiaatio- tai persoonallisuushäiriö) kuuluviksi."

 

En tiedä (vieläkään) mikä Murkun tarkka diagnoosi on, mutta kukaan ei siihen tunnu uskovan, koska Murkulla ei edelleenkään ole niitä oppimishäiriöitä.. Lähes kaikki muut edellisestä listasta löytyykin.

Murkun terapia alkoi ihan hyvin, mutta sitten Murkku kieltäytyi menemästä sinne. Myöhästyi tahallaan junasta, muuten olisin vienyt autolla vaikka väkisin. Ja teki sen kaksi kertaa. Sitten terapeutti otti yhteyttä hoitavaan läkäriin, kysellen mitäs nyt sitten tehdään. Hoitava lääkäri oli sitä mieltä, että jos kerran Murkku on sitä mieltä, ettei hänellä ole mitään ongelmia, eikä hän tarvitse terapiaa, niin ei sitten. Siis terapian voi jättää kesken!!! Ja minä en saanut sanaa suustani. Terapeuttikin oli sitä mieltä, ettei Murkun tarvitse terapiassa kulkea vain sen takia, että äidin mielestä murkulla on ongelmia.. Voi prkl. Nyt sitten Murkku käy toisinaan tämän terapeutin luona, mutta vain muuten juttelemassa, ei terapiassa???

Meillä oli kotona jo välillä paremmin (Murkun kanssa), mutta sitten katosi taas rahaa. Mitäs unohdin lompakkoni keittiön pöydälle. Takavarikoin Murkun puhelimen ja mp3-soittimen. Rahoja ei ole tullut takaisin ja Murkku edelleen raivokkaasti kieltäytyy edes myöntämästä vieneensä rahaa. Viimeksikin kielsi asian, vaikka oli rahatkin palauttanut. Ei silti kuulemma ollut syyllinen. Nyt taisi ehtiä tuhlata rahat, ennen kuin huomasin asian. Tapauksesta on jo kolmisen viikkoa. Isälleenkin kerroin asiasta ja lupasivat pitää rahansa ja "tärkeät tavaransa" tallessa. Isä oli kysynyt Murkulta, että missäs kännykkä. "Kokeilen kuinka kauan pystyn olemaan ilman", vastasi murkku.  

Ovi lähti taas varastoon, kun meinasi karmitkin irrota. Mutta onneksi nyt on rauhallista, on lapsi-vapaa vkonloppu. Rakastus on tämän illan töissä ja vkonlopun hirvimetsällä. Onneksi siis lapset on välillä pois, Rakastus saisi olla täällä kyllä. 

Olisi pitänyt vielä kirjoittaa siitä yhdestä paskapäästä, mutta nyt on takki tyhjä ja siirryn käsitöiden pariin. Niin ja tuosta selästäkin. Kävin siellä magneettikuvauksessa ja maanantaina on lääkäri, kuulee sitten mitä vikaa minusta löytyy. Siis kaiken tiedossa olevan lisäksi. Nyt ainakin meinaa tulla pää kipeäksi kun ajattelen kaikkea paskaa..Ei pysty, jatkuu myöhemmin. 

 

Äsken en saanut tätä kirjoitustani näkymään kunnolla, eikä tämä nytkään oikein häävisti tähän tullut. Mutta en enää jaksa muokkailla tätä. Pärjäilkää :)